Vijf redenen waarom creativiteit belangrijk is voor kinderen

De ontwikkelingen van kinderen is erg belangrijk en creativiteit speelt daar een grote rol in. Hier volgen vijf redenen waarom creativiteit belangrijk is voor kinderen.

 1. Zelfvertrouwen creëren 
  Iets moois maken met je eigen handen kan je zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je als kind ziet dat mensen om je heen enthousiast reageren op jouw werk geeft dat een voldaan gevoel. Daar groeien kinderen emotioneel gezien van. Lijst het werk in en geeft het een mooie plek in hun omgeving en dan zien ze dat hun werk echt gewaardeerd wordt.
 2. Probleem oplossend vermogen
  Kinderen die enthousiast tekenen en schilderen krijgen vaak terwijl ze werken spontaan ideeën. Ze leren gaandeweg keuzes en combinaties maken. Tijdens het creëren van een werkstuk leren ze oplossingen te bedenken. ‘Out of the Box’ denken of ‘zelfredzaamheid’ heet het tegenwoordig ook wel.
 3. Motoriek verbeteren
  Door te tekenen, schilderen en knutselen met verschillende soorten materiaal verbeteren kinderen hun motorische vaardigheden. Een kind dat al jong bezig is met het vasthouden van potloden en stiften ontwikkelt sneller zijn of haar fijne motoriek. Door vroeg te oefenen met knippen, scheuren, kleien en het zetten van strepen en stippen worden motorische vaardigheden verfijnd. Dit zijn allemaal oefeningen die ook van pas komen in het dagelijks leven zoals, eten met mes en vork, veters strikken, schrijven, kleding ophangen en opvouwen, sleutels gebruiken en nog veel meer praktische handigheden.
 4. Concentratie en focus
  Kinderen kunnen zich leren concentreren. Wanneer kinderen in een rustige omgeving kunnen werken aan een tekening, schilderij of knutselwerk zijn ze geconcentreerd bezig. Ze zijn met één ding bezig en concentreren zich op de klus voorhanden. Hoe vaker ze rustig en geconcentreerd aan een project kunnen werken, hoe langer ze het volhouden. Hun focus zal verbeteren en hun concentratieboog wordt langer.
 5. Plezier
  Maar vooral het plezier in tekenen en schilderen is belangrijk! Kinderen moeten al zo veel in de maatschappij en dat kan stressvol zijn. Zelf expressie, dingen uitproberen en fouten maken! Daar leren kinderen het meest van. Gewoon even echt kind zijn, daar worden we allemaal gelukkig van.

Natuurlijk kun je thuis ook leuke tekeningen, schilderijen en knutselwerken maken! Wij hebben veel ideeën en voorbeelden waar je inspiratie uit kunt op doen. Je hebt niet veel materiaal nodig en alle projecten zijn met een aantal simpele stappen goed te volgen. Bekijk de Tutorial pagina en probeer ook eens wat uit. Of schrijf je in voor een gratis online proefles!

 

Geef een reactie