Valentijn hartjes weven

Valentijn hartjes weven van papier is leuk om te doen en is een hele goede oefening voor vingerlenigheid! Je gaat aan de slag met het inkleuren van de plaatjes, het vouwen en knippen van papier en dan weven met papier…

We hebben twee sjablonen gemaakt om je te helpen. Download ze hier en volg de tutorial stap voor stap. Ze zullen prachtig worden, wie maak jij er blij mee?
Onze leerlingen maakten tijdens de teken- en schilderlessen een aantal voorbeelden.

Dit heb je nodig en zo doe je het:

– gebruik van een printer
– verf
– penselen
– schaar
– De twee sjablonen geprint op 120 grams wit papier. Let op, je hebt ze alle twee nodig!


Bekijk de video hier om te zien hoe je deze mooie hartjes maakt.

Stap 1.
Download de sjablonen en print de twee vellen uit op 100 grams papier.

Stap 2.
Kleur de harten in met plakkaatverf of waterverf. Zorg dat de lijnen onder je verf nog steeds zichtbaar zijn. Deze lijnen heb je namelijk nodig om straks te vouwen en knippen. Gebruik voor de harten ongeveer dezelfde kleur, maar maak de ene iets donkerder dan de andere. Dat geeft een mooi effect bij het weven.

Stap 3.
Schilder of kleur de achtergrond van het hartje in. Het staat mooi als je contrasterende kleur gebruikt. Dus als je bijvoorbeeld een rood of roze hartje hebt gekleurd, maak de achtergrond dan groen,  blauw of paars. Laat ze drogen.

Stap 4.
Knip de witte randen van je sjablonen weg. Je hebt nu alleen nog maar twee harten, één met horizontale strepen er in en de andere met verticale strepen er in.

Stap 5.
In de tutorial zie je hoe het sjabloon met de horizontale strepen wordt geknipt. Laat zoals is weergegeven de linker en rechter rand heel.

Stap 6.
Knip nu de verticale lijnen van het andere sjabloon helemaal los en laat ze wel op volgorde liggen.

Stap 7.
Nu kun je gaan weven. Let er op dat je niet alle stroken in je weefsel verwerkt, dit past namelijk niet. Zorg dat je tekening goed passend over elkaar heen vlecht. Hier en daar een strookje weglaten is dus juist niet erg.

Je kunt je Valentijn hartje weefsel op een stuk stevig papier plakken om het mooi te omlijsten. Het is nu klaar om op te hangen aan de muur, of misschien geef je het aan iemand om wie jij geeft.

Veel plezier er mee!

 

Materiaal tips

1. Gebruik wat dikker papier om de sjablonen op uit te printen. Zo zorg je er voor dat de verf makkelijker op wordt genomen en het papier zal minder opkrullen.
2. Gebruik transparante verf zoals waterverf of plakkaatverf zodat je de geprinte lijnen blijft zien. Deze heb je namelijk nodig om te vouwen en te knippen.
3. Leg de weefsels eerst onder een zwaar boek om het plat te drukken voordat je het op een achtergrond plakt.

Laat je zien hoe ze zijn geworden?
Als je @studiojocelyn bij je bericht op social media zet kan ik je volgen en je hartjes bekijken.
Veel plezier 🙂

Geef een reactie