Kerstboom met Zentangle

Kerstboom, Kerstboom, Kerstboom, het is de tijd van het jaar om Kerstbomen te tekenen en te schilderen. Wij maken de Kerstboom eens even anders dan de traditionele boom. Een boom van goud met sierlijk kronkelende takken. Misschien herken je de vorm, we werden geïnspireerd door de kunstenaar Klimt en de Zentangle stijl van Rick en Maria.

Gustav Klimt was een Oostenrijkse schilder die leefde van 1862 tot 1918. Hij schilderde prachtige kunstwerken van mensen en planten en gebruikte graag veel bladgoud. Zijn stijl behoort tot de Jugendstil beweging. Naast deze kunstenaar hebben we nog een andere kunstvorm in dit Kerstproject verwerkt, namelijk de Zentangle. Een Zentangle is een eenvoudige en ontspannende manier om prachtige afbeeldingen te maken door gestructureerde patronen te tekenen. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door Rick en Maria uit  Massachusetts.

We combineren deze twee stijlen en krijgen een prachtig alternatieve Kerstboom. Door de donkere achtergrond valt de gouden Kerstboom goed op. De takken versieren we met een Zentangle motief. Met deze patronen kun je nu eindeloos variëren.

 

Dit heb je nodig:

– A4 of A3 papier of karton
– potlood
– zwarte pen
– zwarte verf
– gouden verf
– eventueel het bijbehorende sjabloon Studio-Jocelyn-Klimt-Kerstboom-01
de instructie film


Stap 1.
Teken eerst met potlood een sierlijke boom op je papier of karton. Wanneer het ontwerp helemaal naar je zin is, kun je het overtrekken met de zwarte stift. Als je het moeilijk vindt om zelf deze boom na te tekenen, dan kun je ook gebruik maken van het sjabloon. Download het document en print het uit en ga verder met stap twee.

Stap 2.
Schilder alles om de boom heen zwart. Misschien heb je een tweede laag nodig. Laat het goed opdrogen en ga verder met de volgende stap.

Stap 3.
Schilder de boom helemaal goud. Laat het goed opdrogen en geeft het voor de mooi nog een tweede laag.

Stap 4.
Nu ben je klaar om de Zentangle er op te tekenen met je zwarte pen. Bekijk het voorbeeld in de film voor wat ideeën. Je kunt simpele motieven gebruiken zoals, cirkels, zigzaggen, strepen en stippen. Het is slim om van boven naar beneden te werken, zo kan de stift opdrogen zonder dat je hand je ontwerp er af veegt. Zet je naam er op en geef je kunstwerk een mooie plek!

Wil je nog meer Zentangle kunstwerken maken? Kijk dan eens op ons YouTube Kanaal naar de volgende voorbeelden. Je kunt je eigen variatie maken door af te wisselen met verschillende kleuren papier en pennen. Je kunt groot werken of juist heel klein. Maak er wat moois van!

Geef een reactie