Faalangst bij kinderen overwinnen door te tekenen

Kinderen met faalangst zijn bang om te falen. Ze zijn bang dat ze niet kunnen. Ze ervaren deze angst wanneer ze iets moet doen wat ze moeilijk vinden, maar wel graag goed willen doen.
Wanneer kinderen last hebben van deze angststoornis krijgen ze vaak fysieke klachten van zoals, klamme en zweterige handen, hoofdpijn, ze slapen slecht en zijn vaak moe. Ze voelen zich gestrest en piekeren veel.

Hoe ontstaat faalangst
Faalangst kan ontstaan doordat kinderen overtuigd zijn dat ze ‘dom’ zijn en niet goed genoeg zijn. Dit beklemmend gevoel kan ontstaan doordat kinderen vaak hoge druk ervaren om te presteren. Schoolprestaties en sociale druk kunnen van grote invloed zijn.

 

3 soorten faalangst
Er zijn drie verschillende soorten faalangst. Bij cognitieve faalangst zijn kinderen bang dat de kennis die ze in huis hebben niet genoeg is. Ze zijn bang dat ze niet goed geleerd hebben en slechte cijfers halen. De tweede vorm is sociale faalangst. Bij deze angst zijn kinderen bang wat andere kinderen van hun denken.
Daarnaast bestaat er ook nog motorische faalangst. Deze vorm van faalangst maakt het doen van motorische taken lastig terwijl ze fysiek gezien wel in staat zijn om deze te doen. Kinderen ervaren dan veel spanning bij het sporten, lezen, schrijven of tekenen bijvoorbeeld.
Hoe overwin je faalangst met creativiteit  
Creativiteit kan een belangrijke rol spelen bij het overwinnen van faalangst! Door kleine succes momentjes te boeken kan het zelfvertrouwen van een kind groeien.
Door simpele tekeningen met veel aandacht te maken zijn kinderen in het hier en nu bezig. Het is een soort meditatie waarin ze zich ontspannen en spelen met vormen, lijnen en kleuren. Wanneer ze dit regelmatig doen kan deze simpele manier van meditatie grote gevolgen hebben.
1. Concentratie en focus verbeteren
Wanneer kinderen in een rustige omgeving tekenen of  schilderen, gaan zich beter concentreren. Hoe vaker ze rustig en geconcentreerd aan een project kunnen werken, hoe langer ze het volhouden. Hun focus wordt beter en hun concentratieboog wordt langer waardoor het niveau van hun werk gaat omhoog.
2. Motoriek verbeteren
Doordat ze meer geduld en focus ontwikkelen gaat hun fijne motoriek vooruit. Wanneer hun vingerlenigheid beter wordt, worden dagelijkse vaardigheden zoals eten met mes en vork, veters strikken, schrijven en dergelijke fysieke handelingen ook veel gemakkelijker.
3. Zelfvertrouwen creëren 
Door steeds meer succes momenten te boeken gaat het zelfvertrouwen van kinderen omhoog. Iets moois maken met je eigen handen kan je zelfvertrouwen vergroten. Ze staan sneller open voor het uitproberen van nieuwe technieken. Wanneer je als kind ziet dat mensen om je heen enthousiast reageren op jouw werk geeft dat een voldaan gevoel. Daar groeien kinderen emotioneel gezien van.
4. Probleem oplossend vermogen
Kinderen die enthousiast tekenen en schilderen krijgen vaak terwijl ze werken spontaan ideeën. Ze leren gaandeweg keuzes maken. Tijdens het creëren leren ze oplossingen te bedenken.
5. Plezier
Maar vooral het plezier in tekenen en schilderen is belangrijk! Zelf expressie, dingen uitproberen en fouten maken! Daar leren kinderen het meest van.
Gewoon even echt kind zijn, daar worden we allemaal gelukkig van.

Ik heb vele honderden kinderen zien opbloeien en een positief zelfbeeld krijgen tijdens mijn online teken- en schilderlessen. Prachtig om te zien! Door de lat laag te houden en een duidelijke structuur aan te houden in het creatieve uurtje, leren kinderen op een fijne en veilige manier hun grenzen steeds een stukje verder te verleggen. Ik geef ze positieve feedback en tips zodat ze zich op een makkelijke manier steeds verder kunnen ontwikkelen en groeien. Ze maken prachtige kunstwerken en ze worden krachtige mensen.

Vraag een gratis online proefles tekenen aan

Wil je ook een keer ervaren hoe ik kinderen met faalangst hun angsten help overwinnen? Vraag een gratis online proefles tekenen aan en dan maken we samen een hele stoere optische illusie. Ze zullen er zelf verstelt van staan!

Nieuwsgierig naar mijn Online Tekenstudio?

Wat ouders vertellen over mijn online tekenlessen voor kinderen

Wat kinderen vertellen over mijn Online Tekenstudio

Kijkje achter de schermen

Dit wist je nog niet over mij…